Πρακτικές Ευτυχίας

Θα σας συμβούλευα να πραγματοποιήσετε γραπτώς τις πρακτικές που περιγράφονται. Ο γραπτός λόγος έχει μεγάλη δύναμη. Ο γράφων πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις για να αναπτύξει δομημένα τις σκέψεις του. Για το λόγο αυτό, γράφοντας είναι πολύ δύσκολο να ‘κρυφτεί’ κάποιος πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να γράψετε, σας προτείνω να λέτε φωναχτά τις απαντήσεις. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις πληροφορίες όταν τις ξεστομίζουμε και τις ακούμε, συγκριτικά με όταν τις σκεφτόμαστε απλά από μέσα μας.

«Αυτά που δεν λες,

                     αυτά που δεν ζεις»

                                                                          Κ. Καβάφης

Τι καλό συνέβη σήμερα?

Σ’ ένα φύλλο χαρτί, σημειώστε 3 ωραία γεγονότα που συνέβησαν κάθε μέρα. Μπορεί να είναι κάτι που πήγε καλά, ή κάτι που έκανα και μου προκάλεσε συναισθήματα χαράς. Μαζί σημειώστε και τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε καλό αυτό που συνέβη. Για παράδειγμα: ‘Σήμερα πήγα για περπάτημα στο πάρκο. Χαλάρωσα πολύ και νιώθω ότι ξεκούρασα το μυαλό μου. Λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, είχα πάρα πολύ καιρό να πάω για περπάτημα και μου είχε λείψει πραγματικά’. Τα θετικά συναισθήματα διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης των ανθρώπων. Βιώνοντας θετικά συναισθήματα, υπάρχει θετική ενεργοποίηση του ατόμου και του προκαλείται ενίσχυση των φυσικών και ψυχολογικών του πόρων, αλλά και ενίσχυση των αντοχών του. Το άτομο που βιώνει θετικά συναισθήματα, έχει κίνητρο και ελπίδα για την επιτυχία οποιουδήποτε έργου και αν αναλάβει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του και να λειτουργεί με περισσότερη αυτοπεποίθηση προς την επιτυχία, η οποία αν επιτευχθεί θα φέρει το συναίσθημα της ανακούφισης. Μακροπρόθεσμα, μπορείτε για 1 χρόνο να γράφετε σε ένα χαρτί, τι καλό συνέβη τη βδομάδα που πέρασε. Στο τέλος της χρονιάς, διαβάστε όλες τις σημειώσεις σας και θα διαπιστώσετε πόσο όμορφη χρονιά είχατε.

  Τι καλό μου συνέβη σήμερα?
Δευτέρα1.    2.3.
Τρίτη1.    2.3.
Τετάρτη1.    2.3.
Πέμπτη1.    2.3.
Παρασκευή1.    2.3.
Σάββατο1.    2.3.
Κυριακή1.    2.3.

Κοινωνικοποίηση

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον. Επιζητά ακούσια να συσχετιστεί με άλλα άτομα και να αναπτύξει διαφόρων τύπων σχέσεις με άλλους, όπως φιλικές, ερωτικές ή ακόμα και συναδερφικές Ο χρόνος κατά τον οποίο ο άνθρωπος συναναστρέφεται με φίλους και καλή παρέα, είναι ευεργετικός για την ψυχική υγεία. Η απαιτητική καθημερινότητα μπορεί να σας έχει αποστασιοποιήσει από τους φίλους σας και τους γνωστούς. Την επόμενη εβδομάδα, αποδεχτείτε τουλάχιστον μια πρόταση για κοινωνική συναναστροφή, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται τη διατάραξη του καθιερωμένου προγράμματος. Μην μένετε πιστός στη ρουτίνα, χάνοντας ευκαιρίες για να πείτε και να κάνετε πράγματα έξω από την καθημερινότητα. Οργανωθείτε και βάλτε σε τάξη το μυαλό σας, αναλύοντας τις απόψεις σας σε ένα φίλο ή ακούγοντας τις δικές του απόψεις για διάφορα θέματα και τους δικούς του προβληματισμούς για τη ζωή και την καθημερινότητα του. Μη σκεφτείτε:

 “Είναι αργά, πού να τρέχω τώρα?”

ή

“Θα κάνουμε έξοδα και δεν είμαστε για τέτοια τώρα.”

Αποδεχτείτε μια πρόταση για συναναστροφή ή κάντε μια πρόταση εσείς οι ίδιοι. Όταν επιστρέψετε σπίτι, καταγράψτε τα θετικά συναισθήματα που βιώσατε. Άξιζε? Αν ναι, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε αν αρνηθείτε την επόμενη φορά που θα σας προσκαλέσουν σε μια συνάντηση.

*Από την παραπάνω περίπτωση, εξαιρείται η απόρριψη πρότασης κοινωνικής επαφής με άτομα τα οποία πραγματικά αποστρέφεστε και η συσχέτιση μαζί τους σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Γράψε ένα γράμμα

Αναφερθήκαμε και πιο πάνω στην ευεργετική ιδιότητα του γραπτού λόγου. Αυτή τη φορά, γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να στείλετε το γράμμα, αν δεν νιώθετε την ανάγκη να μάθει ο ‘αποδέκτης’ τις σκέψεις σας. Το γράμμα αυτό μπορεί να έχει ως αποδέκτη ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό. Η καταγραφή της ευγνωμοσύνης θα σας δώσει πολλά οφέλη. Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον που επηρέασε θετικά τη ζωή σας, ή τον τρόπο σκέψης σας. Μπορείτε να γράψετε σε κάποιον ο οποίος σας βοήθησε στο παρελθόν σε μια δύσκολη στιγμή και δεν τον ευχαριστήσατε ποτέ επαρκώς για τη βοήθειά του.

Το ύψιστο σημείο

Τέλος, κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να θυμηθείτε μια περίοδο της ζωής σας κατά την οποία νιώθατε αυτό που ονομάζουμε με απλά λόγια:

 ‘Στα καλύτερα μου..’

 Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι από το μακρινό ή το πρόσφατο παρελθόν. Όταν νιώθατε πληρότητα και χαρά. Όταν ήσασταν ικανοποιημένος με τον εαυτό σας  και με τον τρόπο που αντιμετωπίζατε τις καταστάσεις. Μπορεί να είναι μια περίοδος της ζωής σας ή ακόμα και κάποιο σημαντικό συμβάν.

  • Τι έχει προηγηθεί?
  • Τι κάνετε και είστε ευτυχισμένος?
  • Πού βρίσκεστε?
  • Ποιοι είναι κοντά σας?
  • Ποιες δυνάμεις χρησιμοποιήσατε τότε?
  • Πώς τις χρησιμοποιήσατε και πώς σας ωφέλησαν?

Καταγράψτε όλα αυτά σε ένα φύλλο χαρτί! Ή πείτε τα φωναχτά. Κάπως έτσι θα δημιουργήσετε ένα νοητό μονοπάτι ευτυχίας. Έτσι θα εμπλουτίσετε το οπλοστάσιο των διαθέσιμων δράσεων και συμπεριφορών σας, οι οποίες σας οδηγούν στην ευτυχία. Ο εγκέφαλος αναπτύσσει δίκτυα πληροφοριών. Έτσι αν δημιουργηθεί ένα δίκτυο , θα είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσετε ξανά για να φτάσετε στην ικανοποίηση και να μειωθεί η δυσαρέσκεια που μπορεί να δημιουργηθεί από την παρουσία μιας ορμής.

Scroll to Top